EÄŸitim Kurumu   ( 2141 )   Kitaplarda   ( 1659 )   Yazarlarda   ( 4831 )  
Dergilerde   ( 786 )   Kütüphanelerde   ( 151 )   Åžehirlerde   ( 182 )  
Makalelerde   ( 2196 )   Multi Media   ( 323 )   Fetvalar   ( 894 )  
Hit
9129104
Üye 1490
Online Üye 0

Arap Birliği Eğitim Kültür Ve Bilim Teşkilatı

 EÄŸitim Kurumu Detayı No : E- 1978  
Kurucusu Kuruluş Tarihi Eğitim Dili Şehir / Ülke
1945 Arabça Kahire /
Özellik Türü
  Siyasi Parti 
Adres Web
,
       
Kurum No: 1978 Hit : 5201 Hata Bildirimi Tavsiye Et

   Kuruma ait Dergileri Kütüphaneleri Fakülteleri Üniversitesi İlgili Kurumlar Tezler


EÄŸitim Kurumuna ait Dergiler

Eğitim Kurumuna ait Kütüphaneler

EÄŸitim Kurumuna Ait Akademik Birimler

Universite 

ilgili kurumlar 

EÄŸitim Kurumuna ait Tezler

Özeti

Hakkında Bilgi

Arap Birliği Eğitim Kültür Ve Bilim Teşkilatı

 

1945'te kurulan Arap BirliÄŸi'nin bir alt kuruluÅŸu.

Arapça adı el-Munazzamatü'l-Arabiyye fi't-terbiyye ve's-sekâfe ve'l-ulûm'dur (İng. Arap League Educational Cultural and Scientific Organization - ALECSO).

Bu teÅŸ­kilât, üye ülkeler tarafından BirleÅŸmiÅŸ Milletler UNESCO teÅŸkilâtı örnek alına­rak Arap dünyasında eÄŸitim, kültür ve ilim faaliyetlerini birleÅŸtirmek ve Arap­lar arası birliÄŸe katkıda bulunmak üzere kurulmuÅŸtur.
25 Temmuz 1970te Ka­hire'de toplanan birinci ALECSO Genel Konferansı'nda teÅŸkilâtın kurulusu ilân edildi ve Arap BirliÄŸi Genel SekreteriiÄŸi'ne baÄŸlı kültürel birimler ALECSO bünyesinde toplandı. KuruluÅŸ statüsünün bi­rinci maddesinde belirtildiÄŸine göre ama­cı eÄŸitim, kültür ve ilim vasıtasıyla Arap ülkelerinde fikir birliÄŸini saÄŸlamak, Arap­lar'ın dünya medeniyetine ayak uydura­bilmeleri ve olumlu katkıda bulunabil­meleri için kültürel seviyeyi yükseltmek­tir. TeÅŸkilât genel konferans, yönetim kurulu, genel direktörlük ve yan kuruluÅŸlardan oluÅŸmaktadır. Genel konferans, teÅŸkilâtın en yüksek organı olup görevi genel prensipleri ve siyaseti tayin et­mek, kararlar almak ve uygulanmasını denetlemektir. İki yılda bir toplanan ve üye devletlerin beÅŸer temsilcisinden olu­ÅŸan genel konferansa üye devletler al­fabetik sıraya göre baÅŸkanlık yaparlar ve bunu devletini temsilen eÄŸitim kültür veya yüksek öğretim bakanlarından biri üstlenir. Yönetim kurulu ise üye devlet­lerin birer temsilcisinden meydana ge­lir; Genel konferansın kendisine verdiÄŸi yetkiye dayanarak çalışır ve onun aldığı kararlan uygular. İdarî birimleri kendi­sinde toplayan ve kuruluÅŸundan itiba­ren Kahire'de bulunan genel direktör­lük, Mısır'ın İsrail'le Camp David AntlaÅŸması'nı imzalaması üzerine 1979'da üyeliÄŸi dondurulan Mısır'dan Tunus'a, alt kuruluÅŸlar da bazı Arap ÅŸehirlerine nakledildi. Genel direktör, direktörlüğün bütün sorumluluklarını yerine getirir ve genel konferansa teÅŸkilâtın çalışmaları hakkında rapor sunar.

Kendi alanında uzmanlaÅŸmış birçok özel kuruluÅŸ, teÅŸkilâta baÄŸlı olarak çalı­ÅŸÄ±r. Bunlar genel direktörlükte ve genel direktörlük dışında olmak üzere ikiye ayrılır. Genel direktörlükte eÄŸitim, kül­tür, tabii ilimler, dokümantasyon ve en­formasyon, haberleÅŸme, idarî ve malî iÅŸler birimleri yer almaktadır. Genel di­rektörlük dışındaki kuruluÅŸlar ise ÅŸun­lardır: Okur Yazarlık ve YetiÅŸkinleri EÄŸit­me TeÅŸkilâtı (Kahire 1967; BaÄŸdat 1978), Arap Yazmaları Enstitüsü (Kahire 1946; Kuveyt 1980), Arap Tercüme (ArapçalaÅŸ­tırma) Koordinasyon Bürosu (Fas 1961), Okuma Yazma EÄŸitmeni YetiÅŸtirme Mer­kezleri (Trablus ve Bahreyn 1976), Har-tum Milletlerarası Arap Dili Enstitüsü (19741, Arap İnceleme ve AraÅŸtırmala­rı Enstitüsü (Kahire 1953; BaÄŸdat 1979), Aden Körfezi ve Kızıldeniz Çevre Prog­ramı (Cidde 19801, DoÄŸu Afrika Bölge Bürosu (MogadiÅŸu 1978), Arap Devletleri EÄŸitim Teknolojisi Merkezi (Kuveyt 1975), UNESCO Daimî Bürosu. EÄŸitim. Kültür ve Bilim Millî Komisyonları (üye ülkelerin hep­sinde} ve daimî delegeler.

ALECSO Arap nüfusunun malî kaynak­larını, maharet ve kabiliyetlerini en iyi bir ÅŸekilde birleÅŸtirmek ve Araplar'ı bü­tünleÅŸmiÅŸ bir toplum haline getirebil­mek için uzun ve orta vadeli iki çalışma planı hazırlamıştır. Bunlar 1978'de ge­nel konferansın hazırladığı, 1982-2000 yılları arasını kapsayan uzun vadeli ve 1982-1988 yıllarını kapsayan orta vadeli planlardır. ALECSO kuruluÅŸ amacı­na uygun olarak eÄŸitim, kültür, tekno­loji, sosyal ve tabii ilimler, dokümantas­yon ve enformasyon alanlarında önemli çalışmalar yapma gayretinde olup millî ve milletlerarası teÅŸkilâtlarla yardımlaÅŸ­maktadır. Uzman eleman, öğretim üye­si ve öğrenci deÄŸiÅŸimini saÄŸlamak, öğ­rencilere burs vermek ALECSO'nun gö­revlerindendir. Arap yazmalarını topla­mak ve korumak üzere müstakil bir ens­titü kurulmuÅŸ, ilmî araÅŸtırma ve yayın­cılıkta önemli mesafeler katedilmiÅŸtir. Uzman kuruluÅŸlar kendi alanlarıyla ilgili yayın yapmakta, eÄŸitim programları dü­zenleyip seçkin eleman yetiÅŸtirmekte­dirler. TeÅŸkilât Arap kültürünü, tarihî eser ve ÅŸehirleri. Özellikle iÅŸgal altındaki Kudüs ÅŸehrini, eÄŸitim ve kültür kuru­luÅŸlarını Siyonist yayılmacılığa karşı ko­rumak ve Filistin mirasını yaÅŸatmak için gayret göstermektedir.

Siyasî saha dışında Arap milletleri ara­sında dayanışmayı güçlendiren ALECSO hükümetler, resmî, gayri resmî ve mil­letlerarası kuruluÅŸlar nezdinde Arap dün­yasının karşılaÅŸtığı problemlere karşı Araplar'ı ÅŸuurlandırmak, onları sosyal ve kültürel yönden geliÅŸtirmek için çalış­malar yapmaktadır.

 


Kadrosu

Mezunları

Fihrist 
Kullanıcı Yorumları

! Yorum yazabilmeniz için üye olmalısınız.
Üyelik için lütfen sayfanın üst kısmında yer alan"Üye Giriş | üye ol" linkine tıklayınız.

Kayıt Ekleyen / Eklenme Tarihi
Sümeyye Abaci / 27.09.2014



Eski Eserler


Eski Eserler Kütüphanesine Hoşgeldiniz!

Hesap İşlemleri

Üye değil misiniz? Üye olun!

Eski Eserlere üye olarak, kütüphanenimiz ve eserlerimiz hakkında paylaşımlardan hesabınız üzerinden faydalabilirsiniz...